Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowa pasta curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W naszych domach coraz częściej goszczą dania z curry w roli głównej. Warto więc przygotować samemu domową pastę curry bez konserwantów i o takim stopniu ostrości, który nam pasuje :)

Domowa  pasta curry

Składniki:

Domowa pasta curry

 

  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 liście limonki kaffir
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Domowa pasta curry
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Trawę cytrynową kroimy na plasterki.

Cynamon, kolendrę, kumin prażymy przez 1-2 minut na patelni.

Uprażone przyprawy, posiekaną cebulę i pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowaną pastę curry przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 10 dni.