betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Domowa pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i szybka pieczeń. Doskonała na zimno i ciepło.

Domowa pieczeń rzymska

Składniki:

Domowa pieczeń rzymska

 

 

  • Forma keksówka o wymiarach ok. 30 cm x 12 cm

Sposób przygotowania:

Domowa pieczeń rzymska
Ugotować 4-5 jaj na twardo i zdjąć skorupki. Do mięsa mielonego wbić dwa jaja, dodać cebulę startą na tarce o grubych oczkach, zmiażdżone 1-2 ząbki czosnku, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę ( lub kilka łyżek bułki tartej aby masa mięsna nie była zbyt rzadka). Wszystko razem wymieszać dodając przyprawy. Włożyć połowę masy mięsnej do formy robiąc w niej wgłębienie. Nałożyć ugotowane jaja ściśle obok siebie. Przykryć resztą mięsa .Lekko docisnąć. Wierzch można posypać słodką papryką w proszku . Piec 40-45 minut w temperaturze 180 °C. Można podawać na ciepło do sałatek, ziemniaczków lub na zimno do pieczywa. Według uznania.Polecam. Smacznego

Tagi:

mięso tarta