reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowa szynka z szynkowaru

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Coraz bardziej przekonuję się do nich reszta rodzinki a ja na myśl o niej i świeżej bułeczce dostaję ślinotoku ( nawet teraz choć jestem już po śniadanku:)

Domowa szynka z szynkowaru

Składniki:

Domowa szynka z szynkowaru

 

  • 1 1/2 kg udek lub 850 g filetu z kurczaka

 

 

  • 1 łyżka przyprawy "pomidor suszony z czosnkiem i bazylią"

 

  • 1 płaska łyżka pektosoli

 

  • 1/2 łyżeczki soli ( można ominąć)

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru ( można ominąć)

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa szynka z szynkowaru
Udka wyluzować, odciąć skórę.- wykorzystujemy na wywar do zupy Część kroimy w kosteczkę 1x1 cm resztę mielimy w maszynce do mięsa. Pomidory odsączamy z oleju ( nie musi być bardzo dokładnie) drobno kroimy. Boczek kroimy w kosteczkę. Udało mi się też kupić przyprawę, z małego lokalnego zakładu produkującego własne receptury- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - można ją zastąpić łyżeczką suszonych pomidorów, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku i 1/2 łyżeczki suszonej i sproszkowanej bazylii. Do zmielonego mięsa dodajemy to pokrojone mięso, pomidory i wszystkie przyprawy,( najlepiej sprawdzić czy jest odpowiednio dosolone, można jeszcze ew dodać pieprz) Dokładnie wyrobione mięso przekładamy do woreczka i szynkowaru- zamykamy. Wkładamy do wysokiego garnka, dolewamy wodę do 3/4 wysokości garnka lub 2 cm powyżej poziomu mięsa. Całość parzymy przez 65-70 minut od momentu gdy pokażą się bąbelki lub woda osiągnie 75 st C Po tym czasie szynkowar szybko schładzamy ( ja wkładam do lodowatej wody) i po ostudzeniu wkładamy na 10 godzin do lodówki. I gotowe, smacznego:)