Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowa tortilla (placki pszenne)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki są elastyczne, łatwo się zwijają, nie pękają i smakują o wiele lepiej niż te sklepowe. Polecam!

Domowa tortilla (placki pszenne)

Składniki:

Domowa tortilla (placki pszenne)

6 większych lub 8-10 mniejszych placków:

  • 2 szklanki (2 x 250 ml) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 160-170 ml gorącej wody

Opcjonalnie:

  • ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Domowa tortilla (placki pszenne)
Najpierw wymieszać mąkę z solą (oraz opcjonalnie z ziołami) i dodać olej. Całość powoli wyrabiać - stopniowo wlewając gorącą wodę. Wodę zagotować i odczekać z 3 minuty. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 

Następnie ciasto przykryć i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na 6 lub 8 jednakowych części. Każdą część cienko rozwałkować (na okrąg o średnicy 2 cm większy od średnicy patelni, bo tortille skurczą się w trakcie smażenia). Placki smażyć na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony. Należy uważać, aby się nie przypaliły i można je przewracać kilka razy.

Tortilla powinna być lekko zarumieniona. Jeśli będzie przesmażona - to stanie się krucha i ciężka do zrolowania się.