ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Domowa wędlina - indyk z szynkowara

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nikogo nie trzeba przekonywać do domowych wędlin. Są po prostu pyszne. Takie domowe są najlepsze i wiemy co jemy.

Domowa wędlina - indyk z szynkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa wędlina - indyk z szynkowara

 

  • 1000 g mięsa z uda indyczego
  • 150 g boczku wędzonego surowego

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina - indyk z szynkowara

ETAP 1:

Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek pokroić drobniutko. Mięso umieścić w salaterce i dodać zioła prowansalskie. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, żelatynę i sól.
Wszystko dokładnie wyrobić.Pozostawić w lodówce na noc.

Mięso przełożyć do szynkowara i dociskać każda wkładaną porcję. Szynkowar zamknąć i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Zmniejszyć ogień i parzyć mięso ok 1 godz. 45 min.. Wyjąć szynkowar z garnka i schłodzić. Następnie umieścić w lodówce, najlepiej na noc.

Żeby mięso wyjąć z szynkowara, trzeba go ogrzać np. polewając ciepłą wodą.

Mięso kroić w plastry i zajadać.

Smacznego.

Domowa wędlina - indyk z szynkowara
Przygotowanie mięsa z uda indyka i boczku
Domowa wędlina - indyk z szynkowara
Mięso po wystudzeniu i wyjęciu z szynkowara