rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowa wędlina nie tylko na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów.

Domowa wędlina nie tylko na święta

Składniki:

Domowa wędlina nie tylko na święta

 

  • 1.5 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych
  • 0.5 szklanki oleju
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina nie tylko na święta
Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki. Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170 st i pieczemy 1.5 godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi dzień".