reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 567]

Domowa wędlina z karczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj kolejny przepis na domową wędlinkę z wykorzystaniem szynkowaru tym razem przepis dla tych co nie lubią mielonek- raczej wędlina twardsza, ale smakuje też inaczej niż te przygotowane z mięsa mielonego.

Domowa wędlina z karczku

Składniki:

Domowa wędlina z karczku

 

  • Składniki:
  • 1,40 chudego karczku

 

 

  • do obtoczenia :2-3 łyżki przyprawy "Rozkoszna"
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżka "czosnku staropolskiego" lub zwykłego granulowanego

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z karczku

marynata

Domowa wędlina z karczku
czosnek przekroiłam na pół, mniejsze można zostawić w całosci

Wszystkie składniki marynaty- oprócz peklosoli gotujemy przez 5-7 minut- studzimy.

W letniej marynacie rozpuszczamy sól peklującą i całkowicie studzimy.

Do zimnej marynaty wkładamy mięso, można zrobić nastrzykiwania i odstawiamy w zimne miejsce - codziennie obracamy mięso i sprawdzamy stan marynaty.

Jeżeli trzeba, przygotowujemy nową i dalej marynujemy mięso.

Jak już pisałam 5 dni to trochę za mało i proponuję od razu peklować minimum 7 dni.

przygotowanie

Domowa wędlina z karczku
mięso dokłądnie osuszamy ręcznikiem papierowym

Zamarynowane mięso suszymy i obtaczamy wymieszanymi przyprawami i wkładamy do woreczka

Woreczek wkładamy do szynkowaru - górę zwijam, a szynkowar zamykamy.

Przygotowuję duży garnek- taki żeby po przykryciu zmieścił nam sie szynkowar.

Na dno układamy ściereczkę i wlewamy wodę, 1 centymetr poniżej krawędzi szynkowara.

Całość podgrzewamy - gdy woda osiągnie temperaturę 90 st, zmniejszam ogień do minimum i parzę szyneczkę przez około 2,5-3 godziny lub do czasu gdy nasza szynka w środku osiągnie temperaturę 71 stopni.

W szynkowarze i pokrywce jest odpowiedni otwór w który można włożyć termometr.

Po tym czasie wkładamy szynkowar do bardzo zimnej wody, po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

I gotowe

Na górze tak samo zrobi sie galaretka i jeżeli jest problem z wyciągnięciem, to na chwilkę wkładamy do ciepłej wody.