madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowa włoska pizza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzieciaczki zjadają tak że uszy się trzęsą :)

Domowa włoska pizza

Składniki:

Domowa włoska pizza

 

  • 2 szklanki mąki na pizzę
  • 1 szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki sosu bolońskiego lub keczupu
  • 15 dag. szynki
  • 15 dag. pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 25 dag. żółtego sera

Sposób przygotowania:

Domowa włoska pizza
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, i cukier, a następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie łączymy z mąką, dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez godzinę , aby ładnie wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, smarujemy sosem bolońskim, ja używam takiego własnej produkcji robionego latem, ale śmiało można użyć keczupu. Następnie układamy pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę oraz szynkę pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni, paprykę też pokrojoną w kostkę, a na wierzchu posypujemy żółtym serem, wcześniej startego na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10- 15 minut.