Kinga02

Kinga02

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Domowe babeczki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki świetnie nadają się na każdą okazję. Babeczki wykonane według mojego przepisu są bardzo łatwe do wykonania i nie wiele trzeba wydać, by zakupić składniki.

Domowe babeczki czekoladowe

Składniki:

Domowe babeczki czekoladowe

 

  • 6 okienek czekolady mlecznej
  • 6 okienek czekolady białej
  • 3 jajka średniej wielkości (lub 4 małe)
  • pół szklanki mleka
  • 150g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki krupczatki (ewentualnie tortowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Domowe babeczki czekoladowe
Na początek topimy na małym ogniu masło (musimy uważać, żeby go nie spalić). Kiedy nasze masło się topi, rozbijamy całe jajka, po czym wkładamy do miski. Wyjmujemy drugą miskę (najlepiej większą) i wsypujemy następująco mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką przez jakieś 15 sekund. Masło odstawiamy do ostudzenia. Do wcześniej rozbitych jajek dodajemy mleko i miksujemy przez około 2 minuty, do uzyskania żółtej masy. Czekoladę kroimy na małe kosteczki. Do wszystkich sypkich produktów dodajemy naszą masę z jajek i mleka. Mieszamy. Dodajemy czekoladę. Masa jest gotowa. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Babeczki należy piec przez około 20 minut. Można ozdobić bitą śmietaną i innymi rzeczami, każdy według własnej sugestii. Smacznego! :)