czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Domowe bajaderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W moim domu nigdy nic się nie marnuje;) Staram się dobrze wykorzystać wszystkie resztki w możliwie ciekawy sposób:)

Domowe bajaderki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe bajaderki

 

  • 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe),
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 30g masła,
  • czubata łyżka kakao,
  • 50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,
  • orzeszki arachidowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Domowe bajaderki
Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, powidła, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru:)
Domowe bajaderki
Wymieszac wszystkie skałdniki i formowac kuleczki