gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Domowe bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Przepis ten dostałam od znajomej. Polecam - bułeczki mają fajny smak, a moja rodzina za nimi przepada.

Domowe bułeczki

Składniki:

Domowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki

ETAP 1:

Domowe bułeczki
Do miski przekładamy skłądniki na bułki.

Drożdże rozrabiamy z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajka, dodajemy margarynę, mleko oraz rozczyn drożdżowy.

ETAP 2:

Domowe bułeczki
Składniki na bułki zagniatamy na jednolite ciasto.

Ciasto wyrabiamy - zagniatamy, aż będzie jednolite. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.

ETAP 3:

Domowe bułeczki
Z ciasta formujemy kulki i układamy na blasze.

Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na części ok. 13. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Domowe bułeczki
Bułki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. (bułki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem)