iziona

iziona

Złoty Ekspert
[Przepisów: 998]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Domowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis prosty, a bułeczki wychodzą z niego bardzo smaczne.

Domowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe bułeczki

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki
Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem. Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzać do 230 st i piec bułeczki około 15 minut.
Domowe bułeczki
Dobrze zagniecione ciasto odstawić do wyrośniecia
Domowe bułeczki
Uformowane bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem
Domowe bułeczki
Bułeczki piec do uzyskania złotego koloru

Zobacz film: Sałatka z owocami morza