iziona

iziona

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Domowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis prosty, a bułeczki wychodzą z niego bardzo smaczne.

Domowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe bułeczki

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki

Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem. Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzać do 230 st i piec bułeczki około 15 minut.