Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 363]

Domowe bułeczki z krewetkami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krewetki połączone z ostrą pastą przełamaną delikatnym smakiem ogórka podane na świeżutkiej, ciepłej bułeczce to pomysł na pyszną kanapkę.

Domowe bułeczki z krewetkami na ostro

Składniki:

Domowe bułeczki z krewetkami na ostro

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki z krewetkami na ostro
Przygotowujemy ciasto na bułeczki:

Rozpuszczamy masło, studzimy, mieszamy ze sobą mąkę, masło, mleko, jajko, drożdże, sól, cukier, ciasto zagniatamy ręcznie lub w maszynie, odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęły, następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy białkiem z jaja, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15-20 minut.

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, wrzucamy krewetki, podsmażamy krótko z obu stron, doprawiamy solą.

Pastę chili łączymy z majonezem. Ogórek kroimy w kostkę, dodajemy do sosu. Krewetki łączymy z sosem , wykładamy na bułeczki.