alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Domowe bułki grahamki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Coraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A, że można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama.

Domowe bułki grahamki

Składniki:

Domowe bułki grahamki

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki grahamki
Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy, miód, olej i wsypać sól.

Końcówką do ciast drożdżowych (hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące.

Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części.

Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.

Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.