anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Domowe bułki grahamki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne bułki z mąki pszennej białej i razowej. Świetnie smakują z masłem, żółtym serem lub wędliną.

Domowe bułki grahamki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki grahamki

 

  • mąka pszenna tortowa - 320 g
  • mąka pszenna typ 1850 – 100 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • ciepła woda – 250 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • miękkie masło – 4 łyżki
  • otręby owsiane – 4 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki

 

  • PONADTO:
  • mleko – do posmarowania
  • otręby owsiane – do posypania

Sposób przygotowania:

Domowe bułki grahamki
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, dwiema łyżkami letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Obie mąki wymieszać z otrębami i solą, dodać miękkie masło, wlać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczka i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i obsypać otrębami. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. Studzić na kratce kuchennej.*zrobiłam na podstawie przepisu @domiwkuchni znalezionym na jednym z portali kulinarnych, tutaj podaję z moimi zmianami
Domowe bułki grahamki
Obie mąki wymieszać z otrębami i solą, dodać miękkie masło, wlać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłej wody.
Domowe bułki grahamki
Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Domowe bułki grahamki
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części.
Domowe bułki grahamki
Uformować bułeczki i układać je na blaszce.

Tagi:

bułki