domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Domowe Chlebki Naan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe chlebki Naan idealnie sprawdzają się do dań orientalnych, ja uwielbiam je jeść nawet bez dodatków

Domowe Chlebki Naan

Składniki:

Domowe Chlebki Naan

 

 

 

  • 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

 

  • 1 łyżka oliwy

 

 

 

  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania+ulubione dodatki do posypania

Sposób przygotowania:

Domowe Chlebki Naan
Przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagniatać około 8 minut. Po wyrobieniu ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na 6 części, spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. Tak przygotowane chlebki układamy na papierze do pieczenia, wierzch smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, blacha rozgrzewa się z piekarnikiem. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy placki na blasze i pieczemy do lekkiego zezłocenia (około 12-14 minut)

Tagi:

chleb