KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Domowe ciastka pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasteczka do złudzenia przypominające sklepowe "Pieguski" .. kto wie, czy nie jeszcze smaczniejsze? Spróbuj sam!

Domowe ciastka pieguski

Składniki:

Domowe ciastka pieguski

 

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 jaja
  • czekoladowe kuleczki/groszki- około 250 ml
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Domowe ciastka pieguski
Masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem. Mąkę przesiewamy z sodą i szczyptą soli i cały czas ucierając wsypujemy do masy. Następnie wbijamy jaja i dalej miksujemy Dosypujemy do masy czekoladowe perełki i miksujemy na wolniejszych obrotach. Blachę wykładamy pergaminem. Ciasto nakładamy łyżką na blachę zachowując duże odstępy między ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka po upieczeniu odkładamy aby stwardniały. Możemy posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi:

ciastka deser