SUPERPRZEPIS

Domowe czekoladki z migdałami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Domowe czekoladki z migdałami

Domowe czekoladki z gorzkiej czekolady słodzone mlekiem skondensowanym, aromatyzowane wanilią są przepyszną propozycją dla wszystkich kochających domowe łakocie, zwłaszcza dla naszych małych pociech.

Składniki:

Domowe czekoladki z migdałami

 

Sposób przygotowania:

Domowe czekoladki z migdałami

Przygotowanie masy czekoladowej

Domowe czekoladki z migdałami
Do przygotowania masy czekoladowej wykorzystujemy gorzką czekoladą, która zawiera minimum 70% miazgi kakaowej.

Do garnuszka wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło, wlewamy mleko skondensowane. Masę rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając, nie dopuszczając do jej zagotowania.

Przygotowanie dodatków do czekolady

Domowe czekoladki z migdałami
Ziarenka z laski wanilii możemy zastąpić aromatem waniliowym.

Do jeszcze gorącej, czekoladowej masy dodajemy drobno pokrojone migdały oraz ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Przygotowanie czekolady

Domowe czekoladki z migdałami
Czekoladę schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy, dokładnie wyrównując jej wierzch.
Czekoladę dekorujemy migdałami.

Serwowanie czekolady

Dobrze schłodzoną czekoladę kroimy w kostkę.