agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Domowe drożdżowce z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto smakuje rewelacyjnie- mój smak z dzieciństwa- polecam

Domowe drożdżowce z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe drożdżowce z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Domowe drożdżowce z jabłkami
Przygotować niezbędne składniki na ciasto drożdżowe. Przygotować jabłka, umyć je dokładnie pod bieżąca wodą, osuszyć i obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mleko podgrzać, mąkę przesiać na drobnym sicie. W niewielkim naczyniu połączyć drożdże- 50 g rozcierając je z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać całość, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać ubite żółtka, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki wówczas wlać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać. Blaszkę natłuścić tłuszczem, oprószyć mąką i wyłożyć ciasto, równomiernie je rozłożyć na blasze o wymiarach 25x36 cm. Poukładać na cieście jabłka. Przygotować kruszonkę. Do mąki- dodać masło-0,5 kostki, cukier- 0,5 szklanki Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Wyłożyć kruszonkę na wierzch ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Domowe drożdżowce z jabłkami
Gotowa kruszonka na wierzch ciasta przed posypaniem
Domowe drożdżowce z jabłkami
Przygotowane jabłuszka, obrane i pokrojone w półplasterki
Domowe drożdżowce z jabłkami
Rozczyn drożdowy z mleka, odrobiny mąki i cukru
Domowe drożdżowce z jabłkami
Wyłożone jabłuszka na cieście drożdżowym