Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowe flaczki drobiowo wołowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Domowe flaczki z dodatkiem drobiu to mój dzisiejszy pomysł na rozgrzewającą ciepłą kolację. Polecam dla całej rodziny.

Domowe flaczki drobiowo wołowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe flaczki drobiowo wołowe

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 400 g polędwiczek drobiowych
  • 1 - 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 g wołowych flaków
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Domowe flaczki drobiowo wołowe
Polędwiczki drobiowe oraz udko myjemy, z udka ściągamy skórę i przekładamy do garnka wraz z obranymi warzywami - gotujemy bulion soląc go.

Flaki płuczemy, przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą. Gotujemy przez około godzinę zmieniając wodę. Odcedzamy.

Z bulionu wyciągamy mięso wraz z warzywami i kroimy. Ponownie wrzucamy co bulionu wraz z flaczkami. Doprawiamy do smaku przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem i pieprzem.

Gotujemy razem przez około 25 minut.  
Domowe flaczki drobiowo wołowe
do garnka przekładamy mięso i warzywa gotujemy bulion
Domowe flaczki drobiowo wołowe
ugotowane mięso i warzywa kroimy w paseczki i kostkę
Domowe flaczki drobiowo wołowe
flaki obgotowujemy wymieniając wodę - odcedzamy
Domowe flaczki drobiowo wołowe
do bulionu przekładamy warzywa mięso i flaki
Domowe flaczki drobiowo wołowe
całość doprawiamy do smaku - gotujemy razem przez 25 minut.