zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2258]

Domowe flaki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli chcemy ugotować dobre flaki wołowe to kupujmy ze sprawdzonego źródła takie do gotowania, ale to wymaga czasu pracy albo już ugotowane ale czyszczone naturalnie a nie wybielaczami, które są białe jak śnieg.

Domowe flaki wołowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe flaki wołowe

 

  • ok. 2 l zimnej wody
  • 1 warkocz ze schabu
  • 600 g kości drobiowych ( mi zostały z trybowania udek z kurczaka )
  • 1 kg flaków wołowych ( oczyszczonych, ugotowanych i pokrojonych w paski )
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 średniego selera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny
  • imbir mielony ( może być świeży )
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • przyprawa do flaków
  • majeranek
  • Dodatkowo :
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Domowe flaki wołowe
Do garnka wlać wodę, dodać warkocz i kości drobiowe i zagotować. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Zmniejszyć ogień, dodać sól i gotować do miękkości. Potem warkocz i kości wyjąć łyżką cedzakową, dodać starte warzywa oraz przyprawy i gotować koło 15 minut. Następnie dodać pokrojone flaki oraz przyprawę do flaków i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Na koniec na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i mieszając smażyć do zrumienienia a następnie dodać do garnka i zagotować. Od zagotowania przytrzymać na ogniu jeszcze 2 minuty i zdjąć garnek z ognia.' Flaki podawać na gorąco z pieczywem.
Domowe flaki wołowe
Etap 1 do gotowego wywaru dodac flaki i zagotować