Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Domowe frytki moczone w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Frytki moczone w wodzie z cukrem mają niepowtarzalnie chrupki smak i są naprawdę godne uwagi, polecam przygotować.

Domowe frytki moczone w cukrze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe frytki moczone w cukrze

 

  • 6 większych ziemniaków
  • 2 łyżki cukru rozpuszczone w 50 ml wody
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe frytki moczone w cukrze
Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie kroimy je w podłużne, niezbyt cienkie słupki. Przekładamy do miski i płuczemy w zimnej wodzie do momentu aż będzie ona krystaliczna. Zalewamy wodą z cukrem i uzupełniamy zimną wodą do wysokości ziemniaków, odstawiamy na 30 minut. Następnie porcjami osuszamy frytki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto mieszając co pewien czas. Wyciągamy na sito, odsączamy z tłuszczu, solimy i podajemy.
Domowe frytki moczone w cukrze
Etap 1 ziemniaki obieramy i kroimy je w słupki
Domowe frytki moczone w cukrze
Etap 2 płuczemy w wodzie moczymy w wodzie z cukrem a następnie je osuszamy
Domowe frytki moczone w cukrze
Etap 3 wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy
Domowe frytki moczone w cukrze
Etap 4 wyciągamy na sito odsączamy z oleju i solimy

Tagi:

frytki