szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

domowe gołąbki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z podanych produktów wychodzi ich około 20 niewielkiej wielkości.

domowe gołąbki

Składniki:

domowe gołąbki

 

  • 1 główka sałaty (średnia)
  • 1 paczka ryżu (woreczek)
  • 1 kg mięsa (może być trochę więcej)
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 5 łyżek chilli
  • trochę suszu warzywnego
  • 5 kropel chilli
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 przeciery pomidorowe
  • 1 pietruszka
  • 1/2 natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

domowe gołąbki
sałatę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 10-15minut - blanszujemy. Wyjmujemy z garnka i starannie zdejmujemy liść po liściu. Twardsze części odcinamy. Resztki kapusty nie wyrzucamy - przyda się na spód garnka, gdy będziemy już gotować gołąbki. Gotujemy jeden woreczek ryżu (około 7minut) Mięso wykładamy na płaską powierzchnię,dodajemy ryż.Przyprawiamy 4ząbkami drobno posiekanego czosnku,2łyżkami oregano,dodajemy pieprz chilli i krople chilli. Mięso wyrabiamy i odstawiamy na około pół godziny. W wielkim garnku wykładamy na spód liście,ścinki pozostałej sałaty,zalewamy je wrzątkiem, dosypujemy trochę suszu,drobno posiekaną pietruszkę korzeń i natkę.Wrzucamy kostki rosołowe,drobno posiekane 1,5 cebuli.Po około pół godziny,wywar będzie już przygotowany. W tym samym czasie siekamy jak najdrobniej 1,5 cebuli,dodajemy do mięsa,wbijamy jajko,masę wyrabiamy. Bierzemy na rękę trochę mięsa,wyrabiamy kulkę. Wkładamy do liścia sałaty,zawijamy. Ja używam nitki w celu wzmocnienia zawinięcia. Gdy gołąbki się gotują w dużej ilości bardzo łatwo mogą się rozwalić. Do wywaru dodajmy 2 przeciery,mieszamy. Gołąbki układamy obok siebie,kolejno warstwami.Gotujemy pod przykryciem prawie 1,5h. Można spróbować jednego czy jest już dobry;) gorąco polecam!ja robię je w takiej ilości i mrożę na 3 razy.