iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowe grahamki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Czy kogoś trzeba namawiać do zjedzenia domowej bułeczki prosto z piekarnika, chyba nie, ale do upieczenia ich już tak :) Polecam bułeczki bo są przepyszne :)

Domowe grahamki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe grahamki

 

  • 4 szklanki mąki luksusowej
  • 2 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
  • 6 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Domowe grahamki

ETAP 1:

Domowe grahamki
Ciasto wyrabiać najlepiej przy pomocy robota.

Mąki wymieszać w misce z solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do drożdży, dodać olej i jajka. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką do ciasta drożdżowego wyrobić gładkie ciasto ( wyrabiać je kilka minut)

ETAP 2:

Domowe grahamki
Bułeczkom nadać swój ulubiony kształt.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyjąć na podsypaną mąką blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki z ciasta i pociąć na mniejsze porcje mi wyszło 20 szt, uformować z ciasta bułki, ułożyć je na blaszkach wyłożonych papierem i odstawić przykryte ściereczką na 30 minut.

ETAP 3:

Domowe grahamki
Bułki delikatnie naciąć i posypać mąką.

Przed pieczeniem bułki lekko naciąć ostrym nożem i posypać mąką luksusową.

Piec w temp. 225 st do 15 minut.