ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Domowe grzanki do zup i sałatek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzanki domowe na maśle, można przechowywać nawet miesiąc! Dobre do zup krem

Domowe grzanki do zup i sałatek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe grzanki do zup i sałatek

 

Sposób przygotowania:

Domowe grzanki do zup i sałatek
Chleb kroję w kosteczki, Skórki też kroję mimo, że są bardzo twarde w przypadku czerstwego chleba. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, posypuję równomiernie całą patelnię solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Po 5 sekundach wrzucam pokrojony chleb i cały czas czuwam nad patelnią bo szybko można przypalić grzanki. Mieszam co jakiś czas, kończę je podsmażać gdy nabiorą złotego koloru. Przekładam do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykam. Można przechowywać nawet miesiąc. Świetnie nadają się do zup kremów, żurku, czosnkowej a także do sałatek z lodową czy mieszanka sałat.
Domowe grzanki do zup i sałatek
Do sporządzenia grzanek użyłam czerstwego chleba
Domowe grzanki do zup i sałatek
Rozgrzewam łyżkę masła 82% tłuszczu Łaciate
Domowe grzanki do zup i sałatek
Na rozgrzany tłuszcz dodaję przyprawy sól pieprz czosnek i zioła
Domowe grzanki do zup i sałatek
Wrzucam grzanki na tluszcz z przyprawami

Tagi:

zioła chleb