Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowe hamburgery

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Domowe hamburgery- to doskonała przekąska da całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam gorąco!!!

Domowe hamburgery

Składniki:

Domowe hamburgery

 

  • 3 bułki,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 pomidory,
  • 6 liści sałaty masłowej,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 5 łyżek keczupu łagodnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wygrabiam masę. Z masy formuję okrągłe, spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na patelni grillowej wysmarowanej olejem na rumiano z dwóch stron.

2. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut, aby zmiękła. Pomidory i ogórki konserwowe kroję w plasterki.

3. Bułki przekrawam na pół. Majonez mieszam z keczupem. Sosem smaruję bułki od strony wewnętrznej. Na spód bułki kładę kolejno listek sałaty, cebulę czerwoną, usmażonego kotleta, ogórka, pomidora i listek sałaty. Całość polewam pozostałym sosem i przykrywam wierzchem bułki.