Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Domowe kokosanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowe kokosanki przygotowałam w dwóch wersjach. Połowa porcji to tradycyjne ciastka, a drugą wzbogaciłam o dodatek czekolady. Przepis na kokosanki pochodzi z książki: "Seria 100. Potrawy z ciasta ucieranego".

Domowe kokosanki

Składniki:

Domowe kokosanki

Kokosanki:

  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • trochę mleka zagęszczonego
  • wiórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Domowe kokosanki
Cytrynę umyć i sparzyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodać jajko i skórkę z cytryny, połączyć składniki.

Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.

Z powstałego ciasta formować małe kulki, które następnie spłaszczać w dłoni. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Wystudzić.

Wersję czekoladową przygotować roztapiając czekoladę z odrobiną mleka zagęszczonego w kąpieli wodnej, kolejno rozsmarować na powierzchni ciastka i posypać wiórkami.