bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowe kopytka to doskonały dodatek do wielu dań zamiast tradycyjnych ziemniaków. Ja bardzo lubię je z różnymi sosami, szczególnie z grzybowymi.

Domowe  kopytka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe kopytka

 

Sposób przygotowania:

Domowe kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę lub praskę do ziemniaków, przekładamy na stolnicę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto na kopytka.

Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w cienkie wałeczki podsypując mąką.

Ostrym nożem kroimy małe kopytka, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.  
Domowe  kopytka
Z ciasta formujemy wałeczki, nożem kroimy kopytka.

Tagi:

kopytka kluski