anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Domowe korniszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Oczywiście podobne ogórki można kupić w sklepie, ale jedynie robiąc samemu możemy zrobić takie jak nam smakują. Nie za kwaśne, nie za słodkie, po prostu idealne.

Domowe korniszony

Składniki:

Domowe korniszony

 

 

  • ZALEWA:
  • ocet – 1 szk.
  • woda – 9 szk.
  • sól kamienna – 1 łyżka
  • cukier kryształ – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Domowe korniszony
Należy rozpocząć od bardzo starannego umycia i wyparzenia słoików i zakrętek. Ogórki również bardzo dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę. Na dno każdego słoika włożyć: liść laurowy, gałązkę kopru z kwiatostanem, kawałek obranego i opłukanego korzenia chrzanu, dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki oraz pozostałe przyprawy. Następnie wkładać do słoików ogórki, tak żeby jak najwięcej zmieściło się ich w każdym słoiku. W dużym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewać do słoików, tak aby ogórki były nią zakryte.Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczka kuchenną. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.*zalewy należy przygotować odpowiednio więcej, na tą ilość ogórków 2-3 porcje. Zależy to od wielkości ogórków i od tego jak ściśle uda nam się je ułożyć w słoikach

Tagi:

przyprawy