nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Domowe kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnie smakują z młodą kapustą i młodymi ziemniakami

Domowe kotlety mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kotlety mielone

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • pół małej cebuli
  • 1 jajko
  • łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • po szczypcie: soli, pieprzu, oregano, czosnku, cząber, oregano

 

Sposób przygotowania:

Domowe kotlety mielone
Mięso przekładamy do miski.Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Ugniatamy mięso dłonią, tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Formujemy kotlety. (Jeśli kleją się do rąk, należy dodać bułki tartej). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na małym ogniu z dwóch stron. Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą.
Domowe kotlety mielone
Mięso przekładamy do miski o dodajemy przyprawy
Domowe kotlety mielone
wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę
Domowe kotlety mielone
Formujemy kotlety (jeśli trzeba dodajemy bułkę tartą)
Domowe kotlety mielone
Smażymy na oleju z dwóch stron na brązowy kolor