SUPERPRZEPIS

Domowe lody krówkowe

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Domowe lody krówkowe Więcej zdjęć (5)

Proste w przygotowaniu, mocno krówkowe lody! Nie są tanie, ale za to smak. Obłędny. Wracamy do nich często. I nie zamarzają na kamień.

Składniki:

Domowe lody krówkowe

 

  • 400 g masy krówkowej
  • 330 g kremówki
  • 330 g mleka

Sposób przygotowania:

Domowe lody krówkowe
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, wrzucić masę krówkową (można użyć gotowej w puszce lub ugotować puszkę z mlekiem skondensowanym) i mieszać rózgą aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.

Do wystudzonej masy wlać zimną kremówkę. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie przelać do dobrze zamrożonej (minimum to 2 doby w przypadku większości maszynek) maszyny do lodów.

Kręcić, aż masa będzie puszysta i gęsta. Lody można jeść od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – wtedy będzie można nakładać lody gałkownicą
Domowe lody krówkowe
w ciepłym mleku rozpuścić masę krówkową (gotową lub domową)
Domowe lody krówkowe
do przestudzonej masy wlać zimną kremówkę i schłodzić
Domowe lody krówkowe
zimną masę wlać do zamrożonej maszyny do lodów i ukręcić lody
Domowe lody krówkowe
mase przełożyć do pojemnika, zamknąć i zamrozić

Tagi:

lody