jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Domowe lody malinowe na waflu ryżowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niezwykle aromatyczne lody na waflu ryżowym polanym czekoladą deserową.

Domowe lody malinowe na waflu ryżowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe lody malinowe na waflu ryżowym

 

  • Na 2 porcje:
  • 4 wafle ryżowe extra cieńkie GOOD FOOD
  • 3/4 szklanki śmietanki kremowej
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1/3 szklanka cukru trzcinowego (lub wg uznania)
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków włoskich

Sposób przygotowania:

Domowe lody malinowe na waflu ryżowym
Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy, gdy zacznie się karmelizować wrzucamy maliny i krótko przesmażamy. Miksujemy po ostudzeniu. Ubijamy kremówkę i łączymy ją delikatnie z malinami. Do dwóch plastikowych kubeczków o średnicy zbliżonej do wafli ryżowych wlewamy masę i zamrażamy. Czekolade topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Wafelki smarujemy czekoladą z jednej strony wraz z brzegiem. Brzeg obtaczamy w orzechach. Odstawiamy do zastygmiecia czekolady i do czasu, gdy lody się zamrożą. Wyjmujemy lody z pudełeczek i wkładamy między wafle (między czekoladowe strony, by się nie pobrudzić przy jedzeniu.
Domowe lody malinowe na waflu ryżowym
smacznego!
Domowe lody malinowe na waflu ryżowym
Etap 2

Tagi:

czekolada lody