Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Domowe lody miętowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, domowe lody na bazie mleka, śmietanki kremówki i żółtek, z dodatkiem syropu o smaku miętowym.

Domowe lody miętowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody miętowe

 

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki syropu miętowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Domowe lody miętowe
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Z gotującego się mleka zdjąć kożuch. Mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Płyn przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 3 minuty, cały czas ubijając trzepaczką (nie dopuścić do zagotowania). Płyn ostudzić. Dodać do niego syrop miętowy, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do miętowej masy, dokładnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 40 minut. Gotową masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Domowe lody miętowe
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Domowe lody miętowe
Krem z żółtek wymieszany z gorącym mlekiem podgrzany i ubity.
Domowe lody miętowe
Ubita śmietana kremówka dodana do miętowej masy.
Domowe lody miętowe
Gotowa masa lodowa przełożona do plastikowego pojemnika.

Tagi:

lody