kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowe lody z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne lody z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Słodzone naturalnym miodem na jogurcie greckim z dodatkiem bitej śmietany.

Domowe lody z bakaliami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe lody z bakaliami

 

 

  • śmietanka30%-165 mililitra
  • 6 suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Domowe lody z bakaliami
Śmietankę i jogurt chłodzimy w lodówce(muszą być bardzo zimne). Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Orzechy siekamy dosyć grubo.

Morele kroimy bardzo drobno. Do szkl. wkładamy miód( szklankę wkładamy do gorącej wody) i rozpuszczamy. Musi być płynny.

Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt grecki,orzechy, morele, żurawinę, miód i rodzynki(bez wody). Mieszamy łyżką, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.

Mieszamy co godzinę. Gdy zaczynają gęstnieć( u mnie gdy mieszałam 3 raz), przekładamy do mniejszych pojemniczków lub zostawiamy w pojemniku.

Mrozimy całą noc.
Domowe lody z bakaliami
rodzymki sparzamy gorącą wodą ,gdy są miekkie wode zlewamy
Domowe lody z bakaliami
orzechy siekamy w dość grubą kostkę i dodajemy do masy
Domowe lody z bakaliami
śmietankę ubijamy na sztywno mikserem lub trzepaczką
Domowe lody z bakaliami
do śmietanki dokładamy jogurt,bakalie i miód
Domowe lody z bakaliami
wymieszaną masę przekładamy do pojemnika

Tagi:

lody deser