Domowe lody z dodatkiem bakalii - idealne na upały!

Nie od dziś wiadomo, że wszelkie słodkości przygotowywane w domu smakują lepiej, niż te kupne. Dlatego dziś zapraszamy was na wyśmienite lody z bakaliami!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Domowe lody z dodatkiem bakalii - idealne na upały!
fot. Fotolia
LODY JOGURTOWE Z MUSEM ŻURAWINOWYM

Składniki:
  • Jogurt grecki - 1 duże opakowanie (ok. 330 g)
  • Mleko skondensowane (schłodzone) - 100 ml
  • Żurawina z sokiem z granatu (Bakalland) - 100 g
  • Sok porzeczkowy - pół szklanki
  • BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych - 50 g
  • Nie zapomnij również o patyczkach i foremkach do lodów
Przygotowanie:
Jogurt grecki przełóż do naczynia, dodaj skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj. Masę włóż do lodówki na około godzinę; pamiętaj, aby w czasie chłodzenia kilka razy dokładnie ją wymieszać.

Na patelnię wlej sok, dodaj do niego żurawinę. Gotuj do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Kiedy mus przestygnie, dodaj go do masy. Masę przełóż do silikonowych foremek do lodów, jej wierzch posyp musli, włóż patyczki. Lody wstaw do zamrażalnika na całą noc.

Lody jogurtowe z musem żurawinowym
fot. materiały prasowe

LODY CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI

Składniki:
  • Śmietana kremówka - 320 ml
  • Jajka - 2 sztuki (sparz skorupki!)
  • Cukier trzcinowy - 100 g
  • Przegotowana woda - 1 łyżka
  • Migdały (Bakalland) - 100 g
  • Czekolada - 1 tabliczka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. W misce ubij żółtka; dodaj do nich 50 g cukru i łyżkę wody - masa powinna być biała i puszysta. Powoli wlewaj do niej rozpuszczoną czekoladę - wykonując tę czynność, nie przestawaj mieszać.

W innym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj pozostały cukier. Dodaj je do przygotowanej masy. Gotową masę włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przełóż do wybranych naczynek (pięknie będą prezentowały się w słoiczkach) i ozdób migdałami.

Lody czekoladowe z migdałami
fot. materiały prasowe

MROŻONE BANANY W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

Składniki:
  • Banany - 3 lub 4 sztuki
  • Biała czekolada - 2 tabliczki
  • Migdały (Bakalland) - 100 g
  • Olej - 1 łyżka
  • Drewniane patyczki do lodów
Przygotowanie:
Banany obierz ze skórki i przekrój na połówki. Delikatnie ponadziewaj je na drewniane patyczki i włóż do zamrażalnika - najlepiej pozostaw je tam na całą noc.

Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Kiedy czekolada będzie gotowa, wyjmij banany z zamrażalki, zanurz je w czekoladzie, a na koniec posyp posiekanymi migdałami. Odczekaj chwilę, aż czekolada stężeje.

Mrożone banany w białej czekoladzie z migdałową posypką
fot. materiały prasowe