pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Domowe masło z orzechów ziemnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre domowe masło bez żadnych ulepszaczy i konserwantów.

Domowe masło z orzechów ziemnych

Składniki:

Domowe masło z orzechów ziemnych

 

  • 325 g solonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Domowe masło z orzechów ziemnych
Orzechy ziemne wsypujemy do blendera, dolewamy oliwy i miksujemy do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotowe masło przekładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika z pokrywką i przechowujemy w lodówce (jest dość wytrzymałe, więc może stać dość długo). Takim masłem możemy smarować pieczywo lub podać je z krakersami. Masło można równie dobrze zrobić z niesolonych orzechów, ale wówczas trzeba doprawić je solą.