slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Domowe mleko migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mleko roślinne jest znakomitym zamiennikiem mleka krowiego. A to zrobione z migdałów zawiera dodatkowo dużą porcje białka. Idealne dla osób uczulonych na laktozę.

Domowe mleko migdałowe

Składniki:

Domowe mleko migdałowe

 

  • 80 g migdałów łuskanych
  • 1 szkl wrzątku
  • 2 szkl wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Domowe mleko migdałowe
Migdały przesypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 30 minut, odlewamy wodę i zdejmujemy z migdałów skórkę.

Obrane migdały siekamy ( wtedy smak mleka jest bardziej intensywny i lepiej się blenduje), przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą mineralną. Odstawiamy na noc.

Następnego dnia rano blendujemy migdały, przelewamy przez gazę, odciskamy.Gotowe mleko migdałowe przelewamy do szklanek.