Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Domowe mleko ryżowe z miodem i wanilią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mleko ryżowe jest bardzo zdrowe. Doskonale sprawdzi się jako pyszny napój, który jest naprawdę prosty w przygotowaniu

Domowe mleko ryżowe z miodem i wanilią

Składniki:

Domowe mleko ryżowe z miodem i wanilią

 

  • 200g ryżu jaśminowego/brązowego (ugotowanego)
  • 500 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka jasnego miodu/syropu z agawy
  • laska wanilii z ziarenkami

Sposób przygotowania:

Domowe mleko ryżowe z miodem i wanilią

Ryż:

Domowe mlleko ryżowe z miodem i wanilią
Polecam użycie ryżu jaśminowego bądź brązowego.

Ryż powinien być ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony.

Przygotowanie:

Domowe mlleko ryżowe z miodem i wanilią
Całość powinna być dokładnie zmiksowana za pomocą blendera.

Ryż należy zalać wodą.
Dodać miód i ziarenka wanilii, a następnie całość dokładnie zblendować.

Mleko:

Domowe mlleko ryżowe z miodem i wanilią
Mleko można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Powstałe mleko należy przecedzić na gazie, a następnie przelać do szklanych słoiczków lub butelek i szczelnie zamknąć.
Mleko przed użyciem wstrząsnąć.
Nadaje się do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni.