rybka0123

rybka0123

Kucharz
[Przepisów: 17]

Domowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To przepis na pączki nie tylko nadające się na Tłusty Czwartek

Domowe pączki

Składniki:

Domowe pączki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 6-7 jaj
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5-6 dag drożdży
  • 1 olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • marmolada
  • cukier puder lub lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe pączki
Z mleka drożdży oraz 1/3 mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodaj cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło ( może być stopione). Wyrób ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki, odstaw do wyrośnięcia. Kiedy już ciasto podrośnie, uformuj kulki, a do ich środka nałóż marmoladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki połóż na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Smaż je zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. Sprawdzaj wykałaczką, czy są dobrze wypieczone. Wyłóż na bibułę, odsącz z tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem lub lukrem oraz skórką pomarańczową