lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Domowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne domowe pączki z nadzieniem różanym... Smacznego!

Domowe pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pączki

 

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki
  • 20 dag cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 75 dag smalcu do smażenia
  • 10 żółtek
  • szczypta soli
  • skórka z dwóch cytryn
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 1 słoiczek marmolady o smaku różanym
  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe pączki
Najpierw należy przygotować rozczyn czyli: drożdże wymieszać z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Do przesianej mąki należy dodać przygotowany wcześniej rozczyn, ubite żółtka z cukrem, szczyptę soli, dwa kieliszki spirytusu cukry wanilinowe 1 i 3/4 szklanki letniego mleka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch cytryn. Ciasto wyrabiać, dopóki nie odejdzie od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozpłaszczyć je na stolnicy posypanej mąką. Jeśli chcemy, żeby pączki były jednakowej wielkości, należy ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Następnie wykrajać szklanką krążki, a na każdy z nich nakładać łyżeczką marmoladę. Później dokładnie zakleić i formułując zgrabne kulki. Kulki pozostawić do wyrośnięcia. W dalszej kolejności przygotować szerokie naczynie, do którego trzeba włożyć smalec, który należy mocno rozgrzać. Gdy zaczyna włożyć plasterek obranego, surowego ziemniaka, a kiedy ziemniak wypłynie na wierzch można zacząć smażyć pączki. Pączki smażyć, by swobodnie pływały w tłuszczu na złotawy kolor i odwracać na drugą stronę. Pączki wyjmować cedzakową łyżką na papierowy ręcznik, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Domowe pączki
Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Domowe pączki
Na każdą kulkę nakładać łyżeczką marmoladę o smku różanym.
Domowe pączki
kulki z marmoladą różaną dokładnie zlepić i formułować pączki.
Domowe pączki
Uformowane pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.