kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Domowe pierniczki Baby Jagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pierniczki, łatwe w wykonaniu, super zabawa dla dzieci!

Domowe pierniczki Baby Jagi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pierniczki Baby Jagi

 

  • 400g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 200g masła,
  • cukier puder do lukru
  • kolorowe posypki, bakalie

Sposób przygotowania:

Domowe pierniczki Baby Jagi
Co prawda w roli głównej nie było Jasia i Małgosi, lecz Kasia i Raduś, ale zabawa była świetna. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i miodem, po czym odstawiamy do ostudzenia, raz po raz mieszając. Do miski wsypujemy mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Do tego wlewamy ostudzoną margarynę z dodatkami. Wyrabiamy ciasto do konsystencji plasteliny. Stół posypujemy mąką, aby ciasto nie przylegało i wałkujemy na płaty około 0,5cm i wykrawamy dowolne pierniczki. Mi wyszły 4 takie płaty. Układamy na pergaminie. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy pierniczki około 10-15min w 160 stopniach. Trzeba zerkać, jak tylko lekko zbrązowieją to wyciągamy, bo szybko się przepalają. Ostudzone pierniczki lukrujemy (cukier puder i troszkę wody) i posypujemy posypkami, migdałami, groszkami czekoladowymi itp. Jak wyschną są dość twarde, więc chowam do pudełka na tydzień i potem już tylko zajadać!
Domowe pierniczki Baby Jagi
Etap 1 Ostudzoną margarynę z cukrem i miodem dolewamy do sypkich składników
Domowe pierniczki Baby Jagi
Etap 2 ciasto wyrabiamy do konsystencji plasteliny
Domowe pierniczki Baby Jagi
Etap 3 Na podypanym blacie wałkujemy ciasto na ok. 0,5cm
Domowe pierniczki Baby Jagi
Etap 4 Gotowe pierniczki lukrujemy i ozdabiamy!