domowe pierożki wg smakosza z barszczyki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pierogi to najlepsze danie na święta- kto by się oparł polskiemu swojskiemu jedzeniu

domowe pierożki wg smakosza z barszczyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

domowe pierożki wg smakosza z barszczyki

 

  • Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • Farsz:
  • kiszona kapusta
  • gotowane mięso
  • suszone grzyby
  • cebula

Sposób przygotowania:

domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
Przygotowanie:

1 kg mąki mieszamy ze szczyptą soli i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy delikatnie 3 szklanki ciepłej wody gotowanej oraz 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany i zagniatamy ciasto w kulę. Połowę kuli rozwałkowujemy na cienki blat i obsypujemy mąką. Za pomocą dna szklanki wykrawamy kółka na któr kładziemy po 1 łyżeczce przygotowanego uprzednio farszu. Całość zlepiamy po wierzchu tworząc karbownicę na okręgu.

Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wody z 4 łyżkami oleju i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Podawać z czerwonym barszczykiem na gorąco

Farsz: dzień wcześniej moczymy na noc suszone grzyby, na drugi dzień odsączamy i przepłukujemy z wody. Ugotowane mięso wkładamy do maszynki i skręcamy, to samo robimy z grzybami oraz kiszoną kapustą. Całość przekładamy do miski i dodajemy drobno zsiekaną obsmażaną cebulkę. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.Mieszamy.


domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
wałkujemy ciasto na cienki blat podsypując w trakcie mąką tak by ciasto się nie kleiło
domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
-dnem od szklanki wykrawamy koła w cieście odkładając na bok by potem łatwiej było je zlepiać
domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
na każde koło nakładamy płaską łyżeczkę farszu tak by pozostawały wolne brzegi do zlepiania
domowe pierożki wg smakosza z barszczyki
5 pierogów wrzucamy do miski i zalewamy gorącym czerwonym barszczykiem.Podajemy na gorąco