Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowe pikle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywa do obiadu, do sałatek, do dań z grilla.

Domowe pikle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pikle

 

Sposób przygotowania:

Domowe pikle
Ogórki moczymy w zimnej wodzie, myjemy, a następnie dzielimy na 8 części i przekładamy do garnka lub miski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Dodajemy ją do ogórków. Pieczarki kroimy na pół, sparzmy i dodajmy do ogórków. Cebulę kroimy na 8 części i również dodajemy do ogórków. Kalafior po podzieleniu na różyczki i sparzeniu łączymy z warzywami. Podobnie postępujemy z brokułem. Dodajemy przyprawy, sól, trochę wody i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na 3 godziny. Po czym napełniamy mieszanką słoiki. Przygotowujemy zalewę z pozostałych składników. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez kilka minut. Odstawiamy dnem do góry.
Domowe pikle
Przygotowanie ogórków na pikle- kroimy je w ósemki.
Domowe pikle
Przygotowanie papryki na pikle- kroimy je na części.
Domowe pikle
Przygotowanie cebuli- kroimy ją na ósemki.
Domowe pikle
Mieszanie wszystkich składników na pikle.