Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Domowe pralinki marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pralinki z domowego marcepanu

Domowe pralinki marcepanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pralinki marcepanowe

 

  • 200 gram migdałów
  • 1/4 szklanki amaretto
  • 1/2 szklanki cukru
  • aromat migdałowy
  • czekolada do obtoczenia, u mnie 1 tabliczka mlecznej i pół gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Domowe pralinki marcepanowe
Migdały zalewamy wrzątkiem i przez chwilę namaczamy. Dzięki temu skórka będzie łatwo z nich schodziła. Obieramy ze skóry i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dolewamy amaretto, aromat migdałowy i dodajemy cukier. Całość mieszamy i lekko zagniatamy. Z powstałej masy lepimy kulki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, możemy dodać do nie łyżkę oleju aby była bardziej błyszcząca. Pralinki maczamy w czekoladzie, odkładamy do ostudzenia. Smacznego!
Domowe pralinki marcepanowe
Migdały namaczamy we wrzątku żeby łatwiej zeszła z nich skórka
Domowe pralinki marcepanowe
Dodajemy cukier, amaretto i aromat migdałowy i mieszamy
Domowe pralinki marcepanowe
Z powstałej masy lepimy niewielkich rozmiarów kulki
Domowe pralinki marcepanowe
Kulki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie