Domowe schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe chrupiące moje schabowe

Domowe schabowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe schabowe

 

  • 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia (albo bardziej tradycyjnie: smalec)

Sposób przygotowania:

Domowe schabowe
Mięso schabowe myjemy, kroimy na porcje.Kładziemy na desce do krojenia.Rozbijamy tłuczkiem na cienki placek ( ale bez przesady)..Do miseczki wsypujemy mąkę w której obtaczamy mięso, osobno obtaczamy w jajku z przyprawamu i bułce tartej.Smażymy na głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. Podajemy z surówką i ziemniakami.( lub samo) wedle gustu gospodyni.
Domowe schabowe
Ubite kotlety schabowe moczymy w jaju z przyprawami
Domowe schabowe
obtaczamy w mące i bułce tartej schabowe
Domowe schabowe
smażymy schabowe na patelni na głębokim tłuszczu