Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1481]

Domowe szaszłyki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne szaszłyczki upieczone w piekarniku to świetny pomysł na obaid

Domowe szaszłyki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe szaszłyki

  • Pierś z kurczaka
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • Cebula
  • Przyprawa Kebab-Gyros
  • Olej,
  • woda

  • Szampurki

Sposób przygotowania:

Domowe szaszłyki

Mięsko kroimy w grubą kostkę (ok. 12 kawałków z dużej piersi). Boczek kroimy na 12 plastrów, cebule na 6 plastrów. Na szampurek nabijamy mięso na przemian z boczkiem, co cztery kawałki wkładamy cebulę, bardziej dla ozdoby niż dla smaku. Na folii aluminiowej układamy szaszłyki, posypujemy szczodrze przyprawą (nie solimy). Dej porcji wlewamy łyżkę oleju i łyżkę wody. Szaszłyki zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 45 min w tem ok. 180 º C. na 10 min przed końcem pieczenia należy folię rozwinąć i pozwolić odparować wodzie.

Redakcja poleca: