Domowe wędliny

Wieprzowina « poprzedni | następny »
bernika

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1
Domowe wędliny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Super przepis na domową dietetyczna bez konserwantów jak za starych czasów wędline wg Gargamela.


trudność: średnie
czas:

Domowe wędliny - SKŁADNIKI:

  • schab lub pierś indyka lub szynka lub karczek
  • przyprawy: majeranek, czosnek, papryka co kto lubi
  • wegeta
  • woda
  • sznurek
  • folie i woreczki

Domowe wędliny - PRZYGOTOWANIE:

Przepis główny: Kawałek wytrybowanego schabu (odłączony od kości) albo karczku jak na zdjęciu nacieram warzywkiem i majerankiem, czosnkiem i papryką słodką (mozna dodac inne ulubione ziola). Od razu wkładam do większego worka foliowego (nie aluminiowy), zawijam szczelnie aby nie bylo powietrza. Wskazane jest założyć brzegi woreczka do wewnatrz i zawijać dalej (wzmocnienie boków). Po dokładnym zawinięciu owijam sznurkiem (nie za cienki) bardzo mocno odstepy 0,5-1 cm. Tak owinięte mięso wkładam do garnka z zimną wodą i stawiam na gaz. Od momentu zagotowania (z zegarkiem w reku) cieńszy np schab gotuję 6-7 minut grubszy do 10. Zdejmuję z gazu i w tej wodzie ma wystygnąć. Po wystygnięciu rozcinam folię. Mięso podaje się na zimno. Zaleta-dietetyczny, miękki i bardzo soczysty. Polecam na święta zrobic przyjemnosć rodzinie i zafundowac im własna wędline ;) Mój slubny kosztujac powiedział REWELACJA... innych wedlin nie kupujemy. Rodzice po skosztowaniu powiedzieli to samo :) Jedna uwaga. w przypadku schabu bałam sie jak mięso bedzie wyglądało po tak krotkim gotowaniu wiec 2 razy przeprowadziłam całą procedure dla pewnosci. I bylo ok. Nastepnym razem zrobie dokładnie jak mowi przepis czyli zagotuje tylko raz Jesli chodzi o karczek to jest mój faworyt! przez noc mięsko sie macerowało w czosnku, majeranku i vegecie, powciskałam czosnek nawet głęboko robiąc małe dziurki nozem. tym razem jednak gotowałam 35 minut bo miałam taki ładny szeroki kawałek. wyszło pysznie:) . Czas przygotowania od 1 do 2 dni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowe wędliny (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-02-28 16:04
Ciekawy przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
góralka

góralka

2010-02-28 18:43
Robiłam podobnie, ale bez woreczka. Ten przepis też wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-02-28 23:28
Robiłam różne mięsa do chleba, ale tego sposobu jeszcze nie próbowałam. Zbliża się Wielkanoc, miałam zamiar upiec karkówkę w soli ale chyba się skuszę i wypróbuję Twoją metodę.
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika

2010-03-01 21:15
Polecam, poczatkow tez byłam sceptyczna co do tej metody ale naprawde sie sprawdzila a wędlina domowa to jednak sam smak i zdrowie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Mielone wołowo wieprzowe Schab pieczony na jarzynach Ragoût miesno-warzywne
Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Cygara schabowe w sosie cebulowym Kotleciki mielone z jajkiem
Grillowany boczek w pikantnej marynacie Schabowe plastry na kapuście kiszonej Polędwiczka w sosie śliwkowym
Roladki schabowe nadziewane Aromatyczna szynka Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane