Domowe wędliny

Wieprzowina « poprzedni | następny »
bernika

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1
Domowe wędliny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Super przepis na domową dietetyczna bez konserwantów jak za starych czasów wędline wg Gargamela.


trudność: średne
czas:

Domowe wędliny - SKŁADNIKI:

  • schab lub pierś indyka lub szynka lub karczek
  • przyprawy: majeranek, czosnek, papryka co kto lubi
  • wegeta
  • woda
  • sznurek
  • folie i woreczki

Domowe wędliny - PRZYGOTOWANIE:

Przepis główny: Kawałek wytrybowanego schabu (odłączony od kości) albo karczku jak na zdjęciu nacieram warzywkiem i majerankiem, czosnkiem i papryką słodką (mozna dodac inne ulubione ziola). Od razu wkładam do większego worka foliowego (nie aluminiowy), zawijam szczelnie aby nie bylo powietrza. Wskazane jest założyć brzegi woreczka do wewnatrz i zawijać dalej (wzmocnienie boków). Po dokładnym zawinięciu owijam sznurkiem (nie za cienki) bardzo mocno odstepy 0,5-1 cm. Tak owinięte mięso wkładam do garnka z zimną wodą i stawiam na gaz. Od momentu zagotowania (z zegarkiem w reku) cieńszy np schab gotuję 6-7 minut grubszy do 10. Zdejmuję z gazu i w tej wodzie ma wystygnąć. Po wystygnięciu rozcinam folię. Mięso podaje się na zimno. Zaleta-dietetyczny, miękki i bardzo soczysty. Polecam na święta zrobic przyjemnosć rodzinie i zafundowac im własna wędline ;) Mój slubny kosztujac powiedział REWELACJA... innych wedlin nie kupujemy. Rodzice po skosztowaniu powiedzieli to samo :) Jedna uwaga. w przypadku schabu bałam sie jak mięso bedzie wyglądało po tak krotkim gotowaniu wiec 2 razy przeprowadziłam całą procedure dla pewnosci. I bylo ok. Nastepnym razem zrobie dokładnie jak mowi przepis czyli zagotuje tylko raz Jesli chodzi o karczek to jest mój faworyt! przez noc mięsko sie macerowało w czosnku, majeranku i vegecie, powciskałam czosnek nawet głęboko robiąc małe dziurki nozem. tym razem jednak gotowałam 35 minut bo miałam taki ładny szeroki kawałek. wyszło pysznie:) . Czas przygotowania od 1 do 2 dni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowe wędliny (strona 1 z 1)  
luna

luna

2010-02-28 16:04
Ciekawy przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
góralka

góralka

2010-02-28 18:43
Robiłam podobnie, ale bez woreczka. Ten przepis też wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-02-28 23:28
Robiłam różne mięsa do chleba, ale tego sposobu jeszcze nie próbowałam. Zbliża się Wielkanoc, miałam zamiar upiec karkówkę w soli ale chyba się skuszę i wypróbuję Twoją metodę.
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika

2010-03-01 21:15
Polecam, poczatkow tez byłam sceptyczna co do tej metody ale naprawde sie sprawdzila a wędlina domowa to jednak sam smak i zdrowie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Podkarpackie hreczanyki- po mojemu Żeberka w sosie z coli Kruche sznycle w otrębach
Schab paprykowy Mielone z jajkiem i kiełkami Karkówka z pomidorkami koktajlowymi
Baleron pieczony z domowej wędzarni Karkówka w sosie pieczarkowym Bitki wieprzowe z kapustą i orzechami
Chrzanowe żeberka Roladki z fasolką i pieczarkami Zrazy mielone z pieczarkami i serem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane