agnsto

agnsto

Kucharz
[Przepisów: 12]

domowe zapiekanki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowe zapiekanki urozmaicą każda kolacje ! :))

domowe zapiekanki.

Składniki:

domowe zapiekanki.

 

  • 3 Bagietki
  • kawałek sera żółtego
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ketchup
  • prażona cebula

Sposób przygotowania:

domowe zapiekanki.
Pieczarki drobno kroimy i dusimy na margarynie. Doprawiamy do smaku. Chwile podduszamy i dodajemy cebule i trochę pora , które nadadzą ostrości (każdy wg własnego uznania). Całość dusić do miękkości a następnie odstawić do przestudzenia.Bagietki przekrawamy wzdłuż i dzielimy na mniejsze części. Lekko zwilżamy spód (skórkę bagietki) żeby nie wysuszyły się w czasie pieczenia i nakładamy przygotowane wcześniej pieczarki. Na wierzch dajemy warstwę startego na tarce (o grubych oczkach) sera żółtego. Dla dodania ostrości ser możemy posypać odrobina sypkiej ostrej papryki. Jeśli ktoś chce żeby potrawa była bardziej treściwa można dodać warstwe upieczonej, drobno pokrojonej pierś z kurczaka bądź plaster wędliny. Przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 - 10 minut w zależności od 'możliwości' naszego pieca. Gdy ser będzie już roztopiony wyjmujemy nasze zapiekanki. Można je doprawić jeszcze ketchupem i prażoną cebulką.

Tagi:

sery ser