haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Domowe zrazy wołowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Napakowane, tradycyjne zrazy wołowe! Nic dodać, nic ująć!

Domowe zrazy wołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe zrazy wołowe

 

  • ok 1 kg wołowiny zrazowej
  • 2 cebule
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Domowe zrazy wołowe
Wołowinę pokroić w grube plastry, każdy z nich włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem (żeby mięso w czasie rozbijania nie "pryskało"). 1 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i wymieszać na patelni z bułką tartą. Drugą cebule pokroić w piórka, a boczek ogórka i bułkę pokroi słupki. Rozbite mięso doprawić solą, pieprzem,papryka, posmarować podsmażoną cebulką i na każdym kawałku układać boczek, bułkę, ogórka i cebule. Zrazy zwijać ściśle i zapinać wykałaczkami lub obwiązać nitką. Posolić i dusić na oleju. Podawać z kluskami na parze, ziemniakami lub kaszą.
Domowe zrazy wołowe
Mięso kroimy w dość grube plastry, żeby po rozbiciu wyszły duże zrazy
Domowe zrazy wołowe
Mięso wkładamy do woreczka foliowego, żeby podczas rozbijania nie pryskało dookoła
Domowe zrazy wołowe
Kazdy kawałek przyprawiamy i ukladamy na nim składniki farszu
Domowe zrazy wołowe
Dusimy na małym ogniu do miękkości, podlewając wodą