BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Domowy barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzięki dodatkowi soku z buraków, zupa ma intensywny kolor i aromat. Barszcz dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub pasztecikami z kapustą.

Domowy barszcz czerwony

Składniki:

Domowy barszcz czerwony

 

  • porcja mięsa na zupę (mogą być żeberka, udka, czy kośc schabowa)
  • 2 l wody
  • 5 buraków ćwikłowych
  • ok. 1.5 szklanki soku buraczkowego( ja wekuję sama taki sok, kiedy robie sałatkę z buraczków na zimę )
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela
  • szczypta cukru, soli i pierzu
  • ocet do smaku
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy

Sposób przygotowania:

Domowy barszcz czerwony
Mięso dokładnie płukam i zalewam gorącą wodą. GZbieram szumowiny. Do wywaru dodaję liście i ziela. Buraki myję,obieram i ścieram na tartce o dużych oczkach. Dodaję do wywaru, dodaję również szczyptę cukru. Gotuję około 25 minut. Kiedy buraczki i mięso zmiękną wlewam sok. Wszystko razem gotuję na wolnym ogniu. Zaprawiam mąką wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną. Zupę doprawiam solą i pierzem. Dodaję odrobinę octu do smaku.